Compost a l’hort comunitari. Que és el compost? Com fer compostadores?

img_20170111_130952

Ja tenim compostadors a l’hort comunitari,  el passat 12 de gener els voluntaris de l’hort comunitari vam estar construint unes compostadors a base de palets reciclats. Aquestes compostadors ens serviran per poder fer millor i més ràpid el compost a partir de restes vegetals i de fems. A més ens servirà per tenir més ben guardat el compost madur. Us expliquem com ho vam fer i que s’ha de tenir en compte alhora de fer les compostadors.

EL COMPOST
Primer de tot cal saber que és el compost. El compost és un adob orgànic altament ric en nutrients que s’obté de la descomposició que fan els microorganismes (fongs i bacteris) i la microfauna (bàsicament cucs) de les restes vegetals i/o fems.

El compostatge és la creació de compost. Per fer un bon compostatge el més important és la matèria prima. S’ha de tenir una bona relació de carboni (C) /nitrogen (N). Es necessita de nitrogen perquè els microoganimses treballin, és com l’aliment dels microorganismes, i el carboni és essencial per la estructura del compost. Per això s’ha d’intercalar restes vegetals fresques (riques en N) com poden ser les restes vegetals de la fracció orgànica amb restes vegetals seques (riques en C) com pot ser palla. Els fems fresc en general són rics en nitrogen però molts d’ells venen barrejats amb palla fent que tinguin una bona relació C/N. La descomposició necessita d’oxigen. Per aportar oxigen es pot fer compost de dues maneres. Voltejant les piles o si són piles estàtiques s’intercalen restes de branquetes.

Si es fa bé el compost mantenint-lo oxigenat i humit (sobretot durant l’estiu) en uns 6 mesos s’hauria de tenir un compost madur i llest per incorporar al camp.

ELS COMPOSTADORS
Els compostadors són els recipients on es fa el compostatge. Es recomana que estiguin sota un arbre de fulla caduca, ja que durant l’hivern els hi tocarà el sol i durant l’estiu estaran sota l’ombre, això es fa per poder mantenir la humitat a l’estiu i evitar que baixin les temperatures a l’hivern, tot i que la descomposició generi molta calor. A l’hort comunitari no hem pogut fer cas d’aquestes recomanacions ja que ens era més còmode i vam valorar millor ficar-lo més a prop de la porta.

Els compostadors et permeten tenir compost madur i matèria orgànica en descomposició. Per tant tenint 3 compostadors, un ja estarà madur, un s’estarà descomposant, i l’altre s’estarà reomplint de matèria orgànica. Així et pots administrar el compost durant tot l’any.

També es pot fer el compost en una pila, aquesta pila s’ha de tapar amb palla i s’ha d’anar voltejant cada poc.

Com fer uns 4 compostadors amb pales?
Materials:
-13 pales
-pota de cabra
-martell
-claus

Guia amb dibuixos: composterapalet_final

img_20170111_1309371. S’han de desmuntar els pales amb ajuda de la pota de cabra i el martell. A 5 pales se’ls hi treu la part central (imatge 1) i als altres 9 pales se’ls hi treuen totes les fustes de sota (imatge2)

img_20170111_112808

Imatge1.  Palet sense part central

img_20170111_112847

Imatge 2.  Palet sense cap fusta


img_20170111_120002

imatge 3. Unió entre palets laterals i palets de darrere

2. Els pales amb les parts centrals extretes (imatge 1) seran els laterals dels compostadors, mentre que els altres pales seran les portes i les parts del darrere. Així que amb les fustes de les parts laterals s’hi clavaran els pales
de darrera, per tant, per cada palet lateral hi hauran dos palets de darrere, exceptuant els palets dels extrems laterals.

 

3. Les portes les enganxarem amb filferro en les fustes que no hem tret dels palets laterals. No s’han d’ajustar massa el filferro ja que no podrem obrir.

4. Els compostadors ja estan llestos per omplir. Es millor omplir-los per dalt i llavors tapar-ho amb un bon gruix de palla o sinó amb algun plàstic. Per buidar-los obrirem les portes

 

20170113_120119

imatge 4. Buidant els compostadors 1 i 3 i omplint els 2 i 4 contant per la dreta

Esperem que us sigui de molta ajuda i ja sabeu que l’hort comunitari està obert per a tots/es

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s