Com millorem el sòl de l’hort comunitari?

 

El sòl de l’hort comunitari és pobre en nutrients i poc estructurat degut a que es va reomplir amb les restes de terra sobraimg-20170123-wa0011nt de les obres del polígon de l’IKEA. L’escassetat de nutrients fa que les plantes siguin molt susceptibles a malalties. El sòl amb una estructura argilosa fa que estigui molt compactat i es formin grumolls de terra, a més dificulta la permeabilitat de l’aigua, fent que es creeïn bassals. Tot això fa que les plantes hagin de gastar molta energia per fer créixer les arrels i per tant tinguin un creixement més lent. No teniem cap altre remei que millorar el sòl. Ho vam fer de la següent manera:

Per millorar el sòl es van demanar 5m3 de compost vegetal. Aquest compost té restes de poda, aquestes ajuden a esponjar la terra i a més a més s’aniran descompossant paulativament fent que tinguem una incorporació de nutrients constants fins la seva total descomposició. També va ser necessari una bala de palla.

Primer, es va fer una llaurada per treure les males herbes.  Tot seguit es van  incorporar 3,5m3 del compost en 200m2. Degut a les necessitats del sòl es va  fer una alta aportació de compost, però com és compost vegetal, té un alta relació C/N , per tant té poc nitrogen i molt de carboni comparat amb els compost d’origen animal (fems), així que no hi havia cap problema en sobrepassar els nivells de nitrogen.

 

img-20170123-wa0008

foto 1. Escampada de compost amb el motocultor. Pila de compost al fons

Un cop escampat el compost, es va escampar 1 bala de palla. La palla servirà també per esponjar la terra i millorar l’estructura del sòl.  A més, la palla es descompossarà i aportarà nutrients, sobretot carboni ja que té una  alta relació C/N. Llavors, es va passar 5 cops el motocultor per així deixar-ho tot ben barreja i escampat, i a més a més oxigenar la terra que alhora servirà per facilitar la descomposició  aeròbica de les restes vegetals i palla.

20170113_120416

foto 2. Escampada de palla

Cal dir, que després de fer tot aquest procediment el sòl va millorar notablement, tenia una textura molt més esponjosa, se’l veia amb un color més sa i tenia una olor  a bosc. Ara esperarem que també els hi agradi a les plantes i puguin créixer fortes i sanes!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s