Aquestes setmanes hem estat plantat plantes aromàtiques i medicinals amb els infants de la Fundació Alvira i amb les dones grans del grup de gimnàs de la Belén. Demostrant així que l’hort és un espai intergeneracional on tota la comunitat de Badia hi té cabuda. Ha sigut molt engrescador per a totes. Aquí un vídeo que vàrem fer amb el grup de nenes grans del projecte Alvira: https://youtu.be/zGRBgE4doQM
Volem que l’hort comunitari estigui viu, que hi hagi molta biodiversitat
Aquestes plantes ens proporcionen una major biodiversitat a més de les seves altres qualitats culinàries, medicinals,visuals i remeieres per l’hort. Però, perquè volem que hi hagi tanta biodiversitat? Perquè ens serveix? Un ecosistema, en aquest cas agrosistema, com més divers sigui més interrelacions hi hauran i més estable i resil·lient serà. Això és el que busquem, que si hi ha alguna plaga que pugui arribar a desestabilitzar l’equilibri de l’hort, tinguem prou fauna auxiliar per poder tornar cap a aquest equilibri. Volem insectes beneficiosos però també en volem dels que es mengen el cultiu. Ja que sense uns no hi haurien els altres, simplement busquem equilibris prou forts que resisteixin.
Les plantes aromàtiques tant serveixen per atraure als insectes beneficiosos per exemple l’orenga o la camamilla, com per repel·lir altres insectes que esdevenen plagues com per exemple el clavell de moro o la farigola. Aquestes plantes també poden oferir un cau pels insectes per exemple el romaní.
Nosaltres hem plantat:
- Citronel·la – repel·lent de mosquits
- Sàlvia – combat les plagues de nematodes. Qualitats medicinals: antisèptica, antibiòtica, antidiabètica, cicatritzant, combat l’halitosi i fortificant de geniva.
- Clavell de Moro-repel·lent de formigues amb flors molt vistoses i atractives per altes insectes
- Romaní– cau d’insectes, repel·lent de l’eruga de la col, qualitats medicinals: estimulant, antisèptic, diürètic, cicatritzant i evita la caiguda del cabell.
- Farigola– repel·lent de l’eruga de la col, molt mel·lífera, qualitats medicinals: cura grips, activador de la circulació sanguínia i de les funcions cerebrals.
- Sajolida– ideal per cuinar arròs amb una potent aroma i sabor, repel·lent de pugó i mosca de la ceba, qualitats medicinals: estimulant, molt bona per tractar angines i picadures d’insectes.
- Calèndula o Boixader– atractor de molts insectes, qualitats medicinals: molt bona per tractar acne i afeccions cutànies, i antianèmica.
- Orenga– usos culinaris, atractora d’abelles, qualitats medicinals: antiespasmòdica, calmant de la tos, facilita la digestió, sudorífica, antisèptica i espectorants.
- Alfàbrega de fulla petita i fulla gran– repel·lent general contra plagues, qualitats medicinals: digestiva, redueix la glucèmia, baixa la pressió arterial, tónica, i febrífuga.
- Camamilla– atractora de crisopes i acumuladora de pulgó, qualitats medicinals: calmant, tonifica sistema digestiu, antiinflamatòria, ideal per tractar còlics biliars i elimina líquids del cos.
Els insectes que ens poden interessar per acabar amb les plagues van des de mírids com són el Dicyphus tamanini, o Nesidiocoros tenuis, àcards com els phytoseiulus sp. i Amblyseius swirskii, crisopes la Chrysoperla carnea, sírfids com el Sphaerophoria scripta i el episyrphus balteatus i l’insecte estrella les marietes Coccinella septempunctata. Tots aquest són insectes molt voraços pel que fa a les plagues. Ens ajudaran a seguir mantenint els equilibris.